Olen toiminut yrittäjänä ravintola-, tapahtumatoiminta-, kiinteistönvälitysalalla sekä sijoittajana keskeytymättä yli kolmen vuosikymmenen ajan vuodesta 1990.
Kokemusta on tullut mm. niin 1990 luvun lamasta, kahdesta devalvaatiosta, muutamasta taantumasta, finanssikriisistä 2008, yhden kesäfestivaalin taloudellisesta katastrofista, korona 1 ja 2: sesta, Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainassa ja sen laajoista vaikutuksista yrityselämään, energiakriisistä, kotimaan kaupan nykyisen ostovoiman heikkenemisestä sekä korkotason elämisen kurittamisesta – tähän mennessä kaiken muun ohella, joten voin rehellisesti kertoa, että tapahtumia on kyllä riittänyt.
Tässä yrittäjän matkalla voidaan kertoa, että kokemus tuo varmuutta.
Kilpailukyky ja yrittäminen Suomessa
Olen aina ollut kiinnostunut asioiden kehittämisestä ja ihmisten johtamisesta sekä seurannut politiikkaa aktiivisesti. Asiakaspalvelualalla yrittäjänä toimiessani minulla on ollut yrittäjävuosien ajan mahdollisuus vahvistaa näkemyksiäni asukkaiden ja yrittäjien tarpeista.
Uskon vakaasti siihen, että yrittäminen ja työn tekeminen pitää kannattaa. Yrityksien pitää voida yrittää ja pärjätä tämän päivän kilpailukyvyn Suomessa, oli yritys kooltaan mikro-, pien-, perhe- tai kansainvälinen – vain siten voimme luoda työtä, työpaikkoja, palveluita, onnistumisia, hyvinvointia ja vaurautta koko maahan. Nykytilanteessa palkkaavien yritysten määrä on vähentynyt vuodesta 2014 alkaen ja tähän pitää saada muutos.
Palvelualalla kuten esim. kahviloissa, leipomoissa ja ravintoloissa on sunnuntaiden, arkipyhien sekä erikoispyhien osalta siirrytty hyvin pitkälti Helsingin malliin: aukioloajat tehdään perhe- ja esimiesvoimin, lyhennetyin aukioloajoin tai ollaan kokonaan kiinni. Siinä on turisteilla ihmettelemistä. Welcome to Finland – Sorry, we are closed on Sundays. Tässä toimisi paljon paremmin, että poistetaan sunnuntailisän 100 % maksu ja korvataan se 1,2 kertoimen kokoaikaisella palkalla. Iltalisät/ yölisät toki pitäisin ennallaan. Maailma on muuttunut ja nyky-yhteiskunta pyörii tätäpäivää 24/7 – sunnuntain tuplapalkka on jäännös menneistä.
Rinnakkaistalouteen, jota tapahtuu ravintola-alalla, pizzeria ja kahviloissa, Helsingin Sanomat 19.04.2025 https://www.hs.fi/feature/art-2000011030560.html (maksumuurin takana) on julkaissut laajan artikkelin. Vastaavasta aiheesta olen puhunut julkisesti vuosikymmeniä. Asia vääristää ja luo epätervettä kilpailua alalle, joka muutoinkin on vero- ja kustannuspuristuksessa, lisättynä tukijärjestelmien väärinkäytöllä. Tähänkin on saatavissa helppo korjaussarja koko alalle:
1. veronumerot työntekijöille
2. työvuorolistan realiaikainen seuranta tms.
3. yhteneväiset kassakoneet
4. yhteneväiset maksupäätteet
5. HoReCa-alan aloittavilta yrityksiltä valtion huojennukset/ tuet pois
6. tiukemmat sanktiot väärinkäytöksistä
Eikö tämä olisi sitä “niin kutsuttua reiluutta.” Uskallus vain puuttuu. Muutos tarvitaan.